Prva butična trgovina v Sevnici, ki pod eno streho združuje ponudnike kakovostnih slovenskih pridelovalcev.

Krepimo zavest na področju trajnostnega razvoja okolja v katerem živimo.

Kontakt:

051 551 617
info@lokalnica.si

Blog

DomovIz teorije v prakso4 Razlogi za nakup lokalnih izdelkov

4 Razlogi za nakup lokalnih izdelkov

Danes vam predstavljam 4 ključne razloge za nakup lokalnih – slovenskih izdelkov, ki jih najdete na poličkah trgovine Lokalnica. V resnici je razlogov za uporabo in uživanje takšnih izdelkov še mnogo več, vendar pomembno vlogo pri izbiri takšnih izdelkov večini še vedno igra končna cena izdelka.

1. Izvor in svežina izdelkov

Ker je pomembno, da uživamo čim bolj svežo in nepredelano hrano, sem že v samem začetku zastavila cilj, da v Lokalnico pripeljem kakovost – ne glede na končno ceno izdelka. Nikakor nisem želela sklepati kompromisov med ceno in kvaliteto.

Kako sem se prepričala v kakovost? Osebno. Večino ponudnikov, ki so med najpomembnejšimi dobavitelji v Lokalnici, sem že obiskala. In prav vsak od njih mi je z veseljem, transparentno in brez prikrivanja pokazal celotne postopke pridelave njihovih izdelkov. Pomembno je namreč kakšne sestavine izberejo in kako so pridobljene. Če gre za izdelke živalskega izvora pa je pomembno tudi, da se živali počutijo dobro in ne živijo v stresnem okolju. Tudi to močno vpliva na kakovost in okus končnega izdelka. Tako sem lahko dobila celovit vpogled v pridelavo in vložen trud, ki ga vlagajo pridelovalci.

2. Trajnostni pogled

Poleg vloženega truda pa pri dobaviteljih vedno iščem še nekaj več. Vedno sem zelo pozorna na njihovo srčnost, predanost in iskrenost, ki jih vodi pri njihovem delu. Zelo mi je namreč pomembno, da se s svojimi dobavitelji strinjamo pri trajnostnih načelih in jih sprejmejo odprto, brez zadržkov. Seveda so me najbolj navdušili ponudniki, ki so trajnostna načela upoštevali, že preden sem jaz to od njih posebej pričakovala.

Kaj pa so trajnostna načela, ki jih vedno in brezkompromisno zahtevam od svojih dobaviteljev?

  • Najpomembnejše načelo je zagotovo naravna pridelava izdelkov brez dodajanja aditivov, kemijskih sredstev in ostalih nenaravnih sestavin, ki zmanjšujejo kakovost končnim izdelkom.
  • Drugo izjemno pomembno načelo pa je trajnostna embalaža. To pomeni, da me izdelki v plastiki resnično niso zanimali, kljub njihovi morebitni visoki kakovosti. Pomembno je namreč, da tudi dobavitelji iščejo načine, da zmanjšajo uporabo plastike v celotnem postopku pridelave njihovih izdelkov. Tega ne zahtevam le pri embalaži, ki je namenjena vam. Enake zahteve postavljam tudi pri dobavi izdelkov v trgovinico. Torej morajo biti vsi izdelki pakirani brez plastične zaščite (mehurčkaste folije …), škatle pa zalepljene s papirnim lepilnim trakom.
  • Krajšanje transportnih poti. To je načelo, ki se ga uvaja postopoma, in bom k njemu še bolj stremela v prihodnosti. Želim namreč, da se transportne poti krajšajo na način, da združujem dostave več dobaviteljev v eno. V praksi to pomeni, da se za dobavitelje, ki prihajajo iz ene smeri Slovenije, dogovorim na enkrat in potem za vse njihove izdelke uporabim zgolj eno vožnjo v tisto smer.

3. Pravična trgovina

Izraz “pravično trgovanje” izhaja iz angleške oblike “fair trade”, pomeni pa dobesedno to. Faktor pravičnosti je najpogostejši faktor, ki vpliva na nizko končno ceno proizvodov, ki se znajdejo na trgovinah velikih trgovskih verig. Pomislite namreč, koliko v dobavni verigi zaslužijo kmetje, ki oddajajo na primer mleko v mlekarne. Za ceno ni potrebno daleč – pojdite do najbližjega kmeta, ki ga poznate in ga povprašajte po odkupnih cenah. Odkupne cene posameznih surovin pa najdete tudi na spletu in skozi zgodovinsko statistiko lahko hitro ugotovite, da se te cene iz leta v leto nižajo. Mlekarne potem združijo mleko neštetih kmetij in ga predelajo in obdelajo tako, da je le to vedno enakega okusa in izgleda z nerazumno dolgim rokom uporabe.

Kmet pa je tisti, ki vsako jutro vstane že zelo zelo zgodaj in gre po navadi utrujen od dela spat tudi zelo pozno. Kmet je tisti, ki resnično trdo dela vsaj dan v letu, brez izjeme. Za njega ni praznikov, dolgih dopustovanj ob morju ali pohajkovanja po ostalih delih sveta. In za takšno garanje mora biti tudi kmet resnično pošteno plačan.

Pogosto pa kmet ni edini v celotni verigi pridelave in predelave izdelkov, ki se nahajajo v Lokalnici. Tudi pridelovalci odigrajo velikansko vlogo, da izdelek pride do vas. Pridelovalci v Lokalnici pa niso megalomanske korporacije, ampak butična, pogosto družinska podjetja, ki so v svoje sanje in izdelke vložila vsa svoja znanja in pogosto tudi premoženje. Zato mora biti tudi pridelovalec plačan pošteno in dostojno, kajti največkrat mu je to edini vir zaslužka in je preživetje celotnih družin odvisno prav od njihovih izdelkov.

Če pa se pridelovalci in predelovalci želijo še izogniti ceneni plastični embalaži, se izdelki samo še podražijo. Če pojasnim na primeru – plastična embalaža jogurtovega lončka za velikega proizvajalca jogurtov stane približno 0,02 do 0,04 EUR. S pokrovčkom in tiskanjem vred. Pridelovalec, ki bo svoj jogurt zapakiral v stekleno embalažo, pa mora zanjo odšteti tudi desetkrat večjo vsoto. Če je ta embalaža še povratna in ima strošek z manipulacijo in pranjem, je ta cena lahko še nekajkrat višja.

4. Premišljeno nakupovanje

Za dober in premišljen nakup je potrebno malce več organizacije kot sicer. Pomembno je, da se na nakup vsaj deloma pripravimo, saj s tem prihranimo ogromno časa in na koncu tudi denarja. Preden se odpravite v trgovino, je zato potrebno opraviti nekaj stvari. Verjemite mi, da to s časom postane rutina in ni potrebnega pretiranega napora.

Napišite si seznam stvari, ki jih potrebujete. Veliko lažje boste napisali takšen listek, če si boste dnevne obroke planirali vsaj nekaj dni v naprej. To ne pomeni, da morate imeti do potankosti definirane vse obroke. Pomembno je, da vsaj približno veste, kaj boste kakšen dan kuhali. Če vam tisti dan to ne paše, še vedno lahko obrnete in zamenjate kakšen obrok s tistim, kar ste imeli namen kuhati naslednji dan.

Če se na nakup dobro pripravimo in ne zapravljamo denarja po trenutnem navdihu v trgovini, lahko prihranimo tudi do 50% denarja, ki ga sicer porabimo za nakupovanje živil in osnovnih potrebščin. Pomembno je, da kupujemo manj in bolj kvalitetno. Ko gremo iz trgovine z dobrimi, kvalitetnimi in polnovrednimi lokalnimi izdelki, smo za svoje zdravje in počutje naredili največ.

Ker dam nekaj nase, lokalno dam vase.

Mia

Objavi komentar