Prva butična trgovina v Sevnici, ki pod eno streho združuje ponudnike kakovostnih slovenskih pridelovalcev.

Krepimo zavest na področju trajnostnega razvoja okolja v katerem živimo.

Kontakt:

051 551 617
info@lokalnica.si

Kako je nastala Lokalnica

DomovKako je nastala Lokalnica

Trgovina Lokalnica

Trgovina Lokalnica je prva butična trgovina z lokalnimi in trajnostnimi izdelki v Sevnici.

Fizični trgovinici se bo kmalu pridružila tudi spletna trgovina. V Lokalnici lahko izbirate med širokim naborom ekološko pridelane hrane, kozmetike, daril in izdelkov za dom. Veliko izdelkov je na voljo tudi brez embalaže.

Najprej je bila ideja ...

Zelo težko pojasnim, kdaj in kje se je vse skupaj začelo kuhati, a verjetno začetki segajo daleč v mojo preteklost. Če samo pomislim, da svojo lastno stekleničko za vodo neprekinjeno vsakodnevno uporabljam že dobrih 8 let (v resnici sem imela svojo že nekaj let, prej pa mi jo je prijateljica po nesreči razbila), gre najbrž za zelo dolgo obdobje. Stekleničko sem namreč začela uporabljati, ker mi ni bilo vseeno za okolje, in takrat se je v resnici moj pravi boj za čistejše okolje že začel.
Ko sem se začela osvobajati od svoje primarne družine in postala del odrasle družbe (beri: začela služiti lasten denar in kupovati lastne stvari), pa so se stvari v meni še bistveno bolj spremenile. Vedno bolj sem opažala, da mi večina stvari, ki jih najdemo na trgovskih policah velikih trgovcev, ne ugaja. Pa ne, ker bi bila izbirčna in razvajena.
Preprosto odbijalo me je dejstvo, da kupujemo stvari, ki so zavite v kos plastike, ki služi le prenosu dobrine od trgovine do doma. Zdelo se mi je nepojemljivo. Tudi količina plastike, ki jo s tem pridelamo, me je osupnila. Nisem mogla razumeti takšnega načina življenja. In v resnici ga še danes ne razumem.
Postajala sem vse bolj pozorna in pričela sem iskati alternative. In bila sem zelo vztrajna. In zelo striktna. Našla sem lokalne in kakovostne proizvajalce izdelkov, ki so lahko zadovoljili moje visoke standarde. In bilo jih je vedno več. Bila sem navdušena!
Pri vsem tem sem vedno videla le en problem. Vse je bilo potrebno naročati preko spleta ali pa po izdelke hoditi nerazumno daleč. Kar po drugi strani spet ni najbolj okolju prijazno.

In ideja je prerasla ...

Tako sem začela razmišljati in sanjariti. Kako fino bi bilo imeti vse izdelke, ki jih uporabljam pod eno streho. Ne bi več potrebovala velikih trgovskih centrov. Kupovala bi pod eno streho in dobila točno to kar potrebujem. Lokalno, ekološko, trajnostno in brez odvečne plastike!
Nekaj časa je minilo, padala sem v svojo vsakdanjo pisarniško rutino in potihem upala, da se bo v bližini našel nekdo, ki bo odprl trgovinico s takšnimi izdelki.

Nastala je Lokalnica

Ker trgovinice po nekaj letih še vedno ni bilo, sem se sama začela poigravati z mislijo o odprtju takšne trgovinice. Ideja je zorela počasi in če sedaj pomislim za nazaj – odločitev je bila zelo naravna in spontana. Po svoje tudi zelo logična.
Kočno lahko v celoti začnem živeti svoje poslanstvo. Informirati ljudi in jim ponuditi alternativo za nakupovanje brez plastične embalaže. Tako lahko skupaj ustvarimo lepšo prihodnost za vsa živa bitja.

Mia – Trgovina Lokalnica